Vi inspirerar varandra

klustermote_uppsala

En väldigt rolig del av pilotprojektarabetet i Do It Together är att träffas i de kluster, som bildats kring varje pilotprojekt. Kring Stockholms läns hemslöjdsförenings arbete med Slöjdombud och medlemsengagemang finns Hemslöjden Malmöhus, Hemslöjdsförbundet i Uppsala län, Jämtland-Härjedalens hemslöjdsförbund och Norrbottens läns hemslöjdsförening.

En lördag i oktober träffades vi i Uppsala (utom Malmöhus som satt fast i egna arrangemang). Var och en fick dela med sig av glädjeämnen och bekymmer på hemmaplan och vi försökte hjälpa varandra med inspiration, idéer och så kloka råd som möjligt.

Under dagen var Norrbotten i fokus lite extra. Elise Tullnär Nilsson, ordförande, och Vivi Huhtasaari, kassör, berättade om hur de har byggt upp ett kontaktnät runt om i sitt vidsträckta län genom kontaktpersoner.

För att få grepp om hela länet och våra mer än 500 medlemmar, så utsågs kontaktpersoner, en i varje kommun. Kontaktpersonernas uppgift är att hålla samman medlemmarna i kommunen där man bor, och vi i styrelsen kontaktar dem om vi vill få ut ett budskap, ett evenemang, en kurs eller något annat som händer någonstans i länet.

Maud Ån är hemslöjdskonsulent i Norrbotten (för närvarande tjänstledig) och kom till Uppsala för att berätta om Nordiskt sticksymposium, som hölls i Kiruna i somras. Nordiskt sticksymposium är ett årligt initiativ av den danska stickföreningen Gavstrik som sedan lokala arrangörer genomför. Året innan hölls det i Setesdal i Norge och nästa år bär det av till Färöarna.

Maud satt med i den norrbottniska arbetsgruppen, som under två år planerade hela evenemanget med kurser, utflykter och alla andra aktiviteter, la ekonomisk kalkyl och sökte fondmedel från olika håll.

Norrbottens hemslöjdsförening var värd för arrangemanget, men arbetsgruppen, som bestod av fem medlemmar plus mig, gjorde jobbet. Små föreningar kan göra fantastiska saker bara man har en grupp eldsjälar som driver frågan framåt. Styrelsen ska stötta och se till att man följer organisationens sätt att jobba i stort men måste också våga låta arbetsgruppen få ta ut svängarna och ha eget ansvar.

Det viktiga när man jobbar i en sådan arbetsgrupp är att hitta rätt professioner, veta vem som gör vad och också ta in hjälp om det behövs. Vi bestämde oss till exempel för att ta in en administratör/controller. Hon tog hand om hela ekonomin, höll ihop projektmötena och ledde oss framåt utan att vara involverad i själva genomförandet av sticksymposiet.

Den sista gästen från Norrbotten var Lena Lundgren Sandström. Hon var noga med att påpeka att hon ”bara är en vanlig medlem”, men inte desto mindre steg hon i år fram som projektledare för hemslöjdsföreningens deltagande i den stora Noliamässan, som kommer till Piteå vartannat år. Mässan har någonstans mellan 100 000 och 150 000 besökare under de nio dagar i augusti den pågår.

Man kan köpa allt från en fingerborg till en husbil där. Det handlar mycket om underhållning för alla som kommer dit, och det var de trådarna som jag ryckte i både i kontakten med Hemslöjdsföreningens styrelse och med Noliamässan. Strax innan jul 2015 gick jag till styrelsen i Hemslöjdsföreningen och frågade om jag kunde få dra i gång någonting roligt och inspirerande till Nolia 2016. Jag fick en budget och blev föreningens representant i förhandlingarna med Noliamässan.

Lenas entusiasm och ihärdiga informerande drog med fler från föreningen. Varje dag fick ett eget tema, det var barnverksamhet en, återbruk en annan, smycken en tredje och så vidare. Det var demonstrationer av slöjdare på scen och hemslöjdsbutiken i Norrbotten återuppstod under mässan, där olika slöjdare sålde sina alster.

Starten blev spektakulär med teaterungdomar i hemslöjdade Star Wars-kostymer som bar fram slöjdföremål till en stor och annorlunda slöjdutställning på scenen bredvid Hemslöjdsföreningens monter.

När vi skulle ha dagen med stickat var det någon som sa ”Men vantar kan vi väl inte ha, alla gör ju vantar!” ”Jo”, sa jag, ”vi ska ha vantar”, och just då kom en idé, ”för vi ska ju ha vantparad!” Det hade jag aldrig tänkt på innan, men just då kom jag på det. Vi fick in massor, massor med vantar och en av medlemmarna skänkte ett långt rep, och det var tur att det var långt. Vi satte vantar på det här repet och drog det runt i lokalen och fram till vår monter, där det slutade som av en händelse.”

Vi skildes åt sent på lördagseftermiddagen efter en intensiv men väldigt givande dag med många skratt och nya idéer att tänka på.

/Maria Holmerin Nord, Stockholms läns hemslöjdsförening

 

INSPIRATION: Kontaktpersoner

Inspiration Norrbotten kontaktpersoner texttolkning

INSPIRATION: Nordiskt sticksymposium

Inspiration Norrbotten Nordiskt sticksymposium texttolkning

INSPIRATION: Noliamässan

Lena Lundgren Sandström

Inspiration Norrbotten Nolia texttolkning

Din e-postadress kommer ej plubliceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*