Upp ur källaren och ut i världen

lotta_2-Q080S1024Fröet till Stockholms läns pilotprojekt i Do It Together-projektet såddes på våren 2014. Då blev vi tillfrågade av en av Skansens evenemangsproducenter om vi ville vara med på deras Ull- och lindagar. Det är ett stort evenemang under fyra dagar i slutet av augusti, där Skansen samarbetar med ett flertal organisationer för att visa och berätta om våra traditionella textilfibrer på olika vis.

Vi tackade naturligtvis ja och bestämde att vår inriktning ska vara att visa nutida slöjd med ull och lin och att erbjuda prova-på-aktiviteter. Det första året bidrog alla medlemmar som ställde upp med sin egen kunskap, så det blev olika saker som erbjöds varje dag. Mest populärt visade sig vara att få prova på våttovning och göra en liten kula.

Följande år har vi haft våttovningen som huvudaktivitet med lite broderimöjligheter som komplement. Våttovningen går hem hos alla åldrar och hos alla nationaliteter. Det går tillräckligt fort att göra och gästen får något att ta med sig. Vi trär en tråd igenom bollen, så kan man hänga den om halsen eller på ryggsäcken.

Bara att bli tillfrågad att vara med på ett så stort arrangemang stärkte föreningens självförtroende. Det var inte svårt att få medlemmar att ställa upp och alla hade roligt i mötet med svenska och utländska besökare. Vi kände oss som ambassadörer för både Hemslöjden i stort och för vår lokala verksamhet i Stockholm.

Det slog oss också att det är ju här vi ska vara. Här ute i verkligheten. Att sitta och vänta på nya möten  i vår lokal en halv trappa ner på en liten bakgata ger ju, ärligt talat, inte särskilt mycket. Vi riskerar bara att bli besvikna och bittra.

Upp och ut är det som gäller. Där föddes vår Slöjdombudsverksamhet, som erbjuder våra medlemmar olika sätt att delta i ett utåtriktat arbete för att finnas i nya sammanhang och möta nya människor.

Vår målbild i projektet är ett citat Franz Kafka från ett kort till hans vän Max Brod 1917:

Käre Max, skrivet på gatan, såsom alltid hädanefter, ty knuffarna från dem som går förbi gör skriften levande.

Bilden: Besökare på Ull- och lindagarna i år tovar kulor under Lotta Nordhs ledning. Foto: Natalia Nilsson

Din e-postadress kommer ej plubliceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*