Slutet är början på något nytt

Projektredovisning pågår. Syntolkning: en dator står på ett bord, utanför syns spirande växter.

Här pågår själva projektredovisningen för närvarande, jag kan inte bestämma mig för om vårgrönskan stör eller inspirerar. Men jag tror att det är det senare – spirande grönska kan ju bara betyda positiva saker!

När jag satte igång med redovisningsarbetet kändes det först som att det kanske inte har hänt så mycket på DIT-fronten i Östergötland. Sen tänkte jag efter lite och insåg att jag har samlat på mig mängder av nya kontakter, erfarenheter och inspiration för framtiden, då passar det bra att dela med sig av dem här på bloggen som avslutning på mitt arbete med projektet.

Vårt pilotprojekt kallades för Slöjden på nya vägar och även om vi just bara hittat dem på kartan så har vi i alla fall tagit steg till att komma framåt. Våra nya vägar ledde oss att leta bland andra kreativa rörelser som makerrörelsen, Naturskyddsföreningen och liknande, historiskt återskapande grupper och de som håller på med cosplay. Alla är vi intresserade av kreativt skapande i någon form och jag har gott hopp om att få fortsätta samarbeta med dessa grupper.

De viktigaste lärdomar vi har dragit är att vi behöver vara nyfikna, bygga breda nätverk och ha tålamod. Oftast tar det längre än bara några månader för att få ett samarbete att komma till stånd och sen rulla på. Vara finurliga, påhittiga och kanske vara lite fräcka ibland när vi ser något som ser ut som slöjd. Känna efter om vi kan passa in.
Att vara öppen för nya grupper och våga fråga ”vad vill du göra?” låter kanske inte banbrytande men för oss var det viktigt. Kunskaperna inom hemslöjdsrörelsen är djupa och breda, men ibland behöver vi lyssna också.
”Vad vill du göra? Vad ska vi hitta på?”

Jag tror att just det här har öppnat för lite tankar i vår förening. Vi tänker på hur vi ska synas och visa oss för alla de människor som inte känner till vår verksamhet så bra och som en direkt följd har vi tex ordnat en materialmarknad på Hemslöjdsgården. Det var så roligt att vi säkert kommer att göra det igen.

Materialmarknad på Hemslöjdsgården 11 mars. Syntolkning: en lokal med bord, redo för marknadsförsäljning.

När vi hamnar hos en ny grupp kanske vi ska kolla först vad de är intresserade av. Tålamodet kommer in här, vågar vi vara på ett nytt ställe så tar vi nya vägar men det får lov att gå långsamt.

Rent handfast önskar jag förstås att jag hade ordnat hundra aktiviteter och fått tusen nya medlemmar, men jag vet ju att bygga väl från grunden tar lite längre tid. Så skönt att veta att projektet kommer att fortsätta leva inom mig och att jag kommer ta med mig det jag har lärt mig för att fortsätta på den inslagna vägen. Och jag har fått många nya kontakter som jag tror kan bli goda vänner i framtiden, det är ju härligt på ett alldeles särskilt sätt!

SLUT. Eller snarare FORTSÄTTNING FÖLJER. Vi ses på de där nya vägarna.
/Fia Makalös Lindblom, projektsamordnare Östergötlands läns hemslöjdsförening

 

Din e-postadress kommer ej plubliceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*