Föreningsmöte med fokus på Do It Together!

Hemslojden_NB_FM1

Den 18-19 november samlades ett 60-tal personer från hemslöjdsföreningar runt om i landet på etnografiska museet i Stockholm för att diskutera utvecklingsfrågor såsom medlemsengagemang, kulturarv och återbruk. Hemslöjdens förbundsordförande Malou Örner ledde oss igenom dagarna och sammanfattningsvis så kan det sägas att det var två späckade dagar som fyllde på med många möten och mycket inspiration.

Fredagens första pass var i Do It Togethers tecken, här träffades alla piloter och kluster och andra intresserade för att utbyta erfarenheter. I delprojekten i Do It Together delade vi erfarenheter och diskuterade möjligheter och hinder. Alla föreningar som är med i eller nyfikna på Do It Together var välkomna. Det var ett tillfälle att höra varandra och synliggöra sitt eget arbete för sig själv och andra. Varje grupp hade en följare/inspiratör/observatör. Slöjd och integration funderade över hur hemslöjdsföreningen på har förutsättningar att möta asylsökande och nyanlända och inkludera de som är intresserade av handgjort skapande i föreningen. Moa Lövkvist från Falu Pride, som inte bara för rättigheter för hbtq, utan även för funkis, kön och övriga diskrimineringsgrunder, breddade integrationsbegreppet. Gruppen ”Slöjdombud” talade om hur de tänkt vidare om kontaktpersoner och medlemsengagemang. Tankar delades om hur identifiera energitjuvar i styrelsearbetet, och hur styrelsen kan få energi och glädje. Johan Dahlén från Volontärbyrån ledde en workshop med fördjupning i medlemmarna och hur vi skapar förutsättningar för engagemang från fler. Tre delprojekt som alla vänder sig till ungdomar och unga vuxna via nya samarbeten berättade om sina erfarenheter. Helena Hansson från Högskolan för Design och Konsthantverk knöt ihop diskussionen och visade på möjligheterna i föreningarnas arbete i ett globalt perspektiv.

På eftermiddagen kom fler föreningar till och vi fortsatte i Do It Togethers-anda först med en workshop om medlemsengagemang ledd av Annika Sundh från Medlemsutveckling. Hon provocerade, engagerade och fick oss att tänka till. Qaisar Mahmood enhetschef på Riksantikvarieämbetet synliggjorde kulturarvets möjligheter och risker tillsammans med Lina Zavalía från Settings. Dag två Vi fick vi bland annat två föreläsningar om återbruk och hållbar slöjd, en föreläsning av Eva Svensson ansvarig för utbildningen Recycle Design Eskilstuna folkhögskola och en föreläsning av Johanna Törnqvist som presenterade sitt projekt Project Precious Trash.

Vi gör det tillsammans!

Hemslojden_NB_FM2

Hemslojden_NB_FM3

 

Din e-postadress kommer ej plubliceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*