Fem frågor till Cecilia Gärding

IMG_3261_630px

Den 27 maj träffades alla piloter och kluster på Dieselverkstaden i Stockholm för att snacka ihop sig om hur varje delprojekt ska gå vidare. Förutom grupparbeten och information om projektet fick alla lyssna på en föreläsning med Cecilia Gärding. Cecilia Gärding jobbar med integrations- och mångfaldsfrågor och har kommit på inkluderingsmodellen 25%-regeln. Läs mer om Cecilia på hennes hemsida.

Hej Cecilia! Vem är du?

Jag heter Cecilia Gärding och är en allkonstnär med både en akademisk och en kulturell bakgrund. Jag är etnolog, statsvetare, skriver operor, spelar in filmer och skriver böcker. Jag brinner för integrations- och mångfalds frågor och försöker hela tiden kombinera mina olika kompetensområden i mitt arbete.

Hur känns det att vara med Hemslöjden idag?

Det känns väldigt bra! Det var en väldigt härlig och öppen grupp som var intresserade av det jag hade att säga!

Vad har du pratat om?

Vi har pratat om hur föreningar kan jobba med inkludering av etnisk mångfald genom en modell som heter 25%-regeln, Sveriges första inkluderingsmodell. Vi har även pratat om det utanförskap som finns i samhället idag och hur olika ideella föreningar kan göra väldigt mycket bara genom att dela med sig av sina kunskaper, bjuda in brett och vara nyfikna. Den kompetens som alla föreningar och aktiva personer besitter är ett fantastiskt verktyg för att jobba med inkludering.

Vad har du för relation till Hemslöjden sedan tidigare?

Min mormor höll på med hemslöjd. Hon sydde väldigt mycket med pärlor och gjorde främst smycken. Tack vare att jag har vuxit upp med hantverket och förstår vilka kunskaper som ligger bakom så har jag en väldigt stor respekt för det handgjorda skapandet. I ett skrivarprojekt som jag arbetade med såg jag vad handens arbete kan göra för den kreativa processen. Att skriva för hand fungerade som en motor och satte igång ungdomarnas kreativa sida.

Vilket skulle ditt nästa steg vara om du var aktiv i en hemslöjdsförening och en del av projektet?

Det jag skulle börja med är att titta på vilka vi vill inkludera. Kolla vilka föreningar/nätverk som vi kan samarbeta med? Leta reda på deras kontaktuppgifter på nätet och bjuda in till en träff där vi kan berätta mer om vad vi gör i vår förening. Jag skulle även styra upp en prova på-dag och låta besökarna från föreningarna/nätverken testa olika aktiviteter. Sedan skulle jag se mig själv som en mentor för personer som aldrig har använt sina händer till kreativt skapande. Uppmuntra dem till att fortsätta och prova nya saker.

Din e-postadress kommer ej plubliceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*